Pages

Saturday, 10 October 2015

Monday, 30 March 2015

intro...Lama tak "Melawat" blog sendiri....

Aslmkom...
tu dia aihhh...berabuk ,bersarang dh blog nie ...lama tak terjah...lama tak singgah...
last post kalau tak silap masa nak sambut hari raya aidiladha thn 2012...dan sebelum tu post or cerita berkaitan diri kat Pisa,Italy...
Sebelum tu nak tanya (kot2 la ada yg tiba2 terbaca ...hehehe)...korang apa khabar...sihat ke....
Ntah macam mana malam nie tiba-tiba tergerak hati nak "melawat " blog yg dh lama tak dilawat ini...niat hati nak cari artikel or jurnal berkaitan pengurusan organisasi kt En Google...tiba2 teringat blog yg dh lama tak organize (betul ke ejaan nie ye)....
Meh nak crita sikit sebab musabab pasai apa dok cari jurnal berkaitan Pengurusan Organisasi...
Untuk tempoh 6 bulan bermula awal Mac tahun nie,aku bermastautin sementara di Ulu Kinta,Perak...berkursus di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu...terpaksa meninggalkan sementara isteri terchenta dan anak2 tersayang .....tapi hari sabtu dan ahad wajib aku balik penang...
Aku ambik kursus pengurusan kt sini...
Pembelajaran/kursus kat sini banyak menerapkan Adult Learning...so kena banyak search internet dan membaca...bak kata sorang pengajar kat sini"Cikgu dan Guru kamu adalah buku dan Internet"...
so.... jom sambung tanya En Goggle balik...
"En Goggle..En Google...apa itu pengurusan organisasi".....
K BYE....




Thursday, 25 October 2012

salam aidiladha

aslmkom...
salam aidiladha untuk sahabat handai dan jugak kawan-kawan sekalian...selamat menjalani ibadah korban...

Saturday, 24 March 2012

From Pisa with love

bila tengok skuter/vespa nie ,teringat pulak la kat satu tajuk sebuah komik keluaran Gila-Gila..."FROM TAIPING WITH LOVE''..

Hari nie aku berjalan-jalan  cari pasal dan jugak jalan-jalan cari cenderahati..
Cari pasal sebab,aku ponteng kerja selama satu jam semata-mata nak cari cenderahati...harap-harap Prof.(supervisor aku kt sini) tak tahu menahu bab nie...

Hampir lagi 3 minggu nak balik ke Malaysia,maka dengan rasminya perlulah aku bawak balik buah tangan kat rakan-rakan sekerja,sanak saudara dan jugak kenalan-kenalan rapat...

Apa yang aku beli?...Globe berskuter seperti dalam gambar diatas  adalah salah satu daripada barang yang "berjaya" mengempiskan dompet aku yang sedia nipis ini...

Kebanyakan cenderahati yang aku beli adalah keychain...nak beli skuter tu banyak-banyak tak leh sebab makan modal besar ooo...

Jadi..Pesanan kepada rakan-rakan dan sesiapa saja yang akan aku bagi keychain tu nanti,diharap anda akan menerima pemberian ini dengan hati yang terbuka dan  seadanya...


Friday, 23 March 2012

Angry Bird Space

Assalamualaikum..

Kepada kaki-kaki atau 'tangan-tangan' yang gilerkan angry birds game...haaa ...nie ada games yang terbaru yang di beri nama "ANGRY BIRDS SPACE"...woww..hebat wa cakap lu....hero-hero angry bird  dah sampai ke space..
.aku dah cuba main..memang menarik..ada perbezaan  dengan angry bird yang sebelum nie...si burung-burung  dah diupgrade dengan kepantasan dan diberi penampilan baru...

 loading ...loading
 cer tengok...hero-hero yang semakin kacak
 tetap bersama ngan musuh si PIG
 yang nie stage dan bintang yg aku dapat masa main...hihihi..tak la hebat mana pun ....satu bintang pun ada...
 permulaan permainan...si hero yang sebelah kiri dan si PIG dalam ruangan bulatan
siap ada guide lagi (garis-garis putus kaler merah) sebelum kita terbangkan si angry bird tu...

ok...aku nak sambung main balik....hihihi..enjoy the games...




Wednesday, 21 March 2012

Keith Haring Mural

Sabtu lepas,aku jalan-jalan tengok benda nie...


 Mural yang dihasilkan oleh Keith Haring seorang artis Amerika...Mural ni dihasilkan pada tahun 1989..mural yang dinamakan Tuttomondo adalah hasil kerja yang terbesar dihasilkan di eropah...


Kreatif giler kan Keith Hairing nie...ada 30 figure kat situ dan ianya melambangkan simbol keamanan dan keharmonian di dunia...


 ada figure orang dok pegang baby,baby merangkak,dancing,berhula hoop pun ada


dan yang pastinya ini bukan lah Keith Haring yg sebenar..model yg mukanya masam ini hanya sekadar hiasan....

Monday, 19 March 2012

makanan halal kat pisa,italy

assalamualaikum....

kalau cerita bab makanan kat italy,mesti kita akan terbayang-bayang kelazatan pizza,lasagna,spagetti dan seangkatan dengannya...sesedap dan sehebat mana pun makanan tu,langsung tak memberi kepuasan kat aku...aku tetap dengan perut yang perlu diisi dengan nasi....sekurang-kurangnya  2 kali seminggu mesti dan perlu makan nasi..

amat-amat la bertuah,kat area-area pisa nie ada la 2 ke 3 kedai makanan yang dikendalikan oleh orang pakistan yg menjual nasi..walaupun pilihan lauk hanya 2,3 jenis,kira ok lah....

selain nasi,ada menu lain kat kedai tersebut...antara menu popular kt sini adalah kebab....puas hati bila makan kebab nie...besar gedabak...kalau makan tengahari terasa kekenyangan sampai ke malam....

meh tengok  antara menu-menu yang ada kt sini....


Saturday, 17 March 2012

kasut baru

Assalamualaikum...

Hari nie aku rasa cara berjalan aku dah berubah la...tak macam biasa la pulak...adakah ini disebabkan aku terikut-ikut gaya jalan orang-orang italy kat sini...tapi tak mungkin...

ohhhh..setelah diselidik dan dikaji... inilah puncanya.....









hahahaha....tapak putih suci...lepas pakai,cuci balik .....

nak gunting rambut pun kena buat appoinment/booking

Assalamualaikum....

Minggu nie dah masuk minggu yang ke 9 aku ada kat Pisa..dah tak lama dah....lagi 4 minggu ja...yeahhhhhhhh....rindu bangat sama malaysia...
dah hampir 9 minggu la jugak rambut aku tak berpotong...dah rasa sangat berserabut walaupun tak la panjang mana dan tak la banyak mana pun rambut yang tumbuh segar kat kepala ni...dah puas taruk pelbagai "baja",tak lebat-lebat jugak....tinggal tak taruk baja organik je lagi....
dengan perasaan yg merasakan bahawa rambut ni perlu dipotong,aku seawal pagi dua hari lepas,aku membulatkan hati dengan memonteng kerja dan berjalan-jalan sekitar kawasan yang dinamakan Corso Italia mencari kedai aka saloon rambut...Corso Italia ni adalah laluan pejalan kaki dan jugak  berbasikal sepanjang hampir 300 meter menuju ke stesyen keretapi dan jugak stessyen bas....laluan corso italia dipenuhi dengan deretan kedai-kedai....

Jalan punya jalan dan di penghujung laluan ada sebuah kedai gunting rambut...apa lagi...terus ja aku masuk tanpa memberi salam....kalau bagi salam pun belum tentu dia jawab...

belum sempat nak duduk..si tukang gunting yang sedang melaksanakan tugas hakiki kat sorang pelanggan,terus ke kaunter,ambik buku dan tanya nama aku...dia cakap dalam bahasa itali....hehehe...aku speeking balik ngan dia..campur italian ngan engglish...

bagi tau nama dan bagitau nak potong rambut...katanya  nama aku tak dak dalam senarai dan kalau nak potong rambut kena booking/buat appoinment dulu.....haaaa!!! terperanjat beruk aku...mana aku tau polisi kat sini kalau nak potong rambut kena buat appoinment....huhhhh....hebat....hebat..ramai sangat  ke costumer sampai kena booking tarikh....nampaknya minggu depan je la kena datang balik..


gambar sekadar hiasan...kalau dapat kerusi mcm nie,boleh lena terus....

Monday, 5 March 2012

picture of leaning tower Pisa

aslmkom...

meh kita pakat tengok gambar salah satu daripada tujuh benda  keajiban didunia nie...LEARNING TOWER OF PISA...kalau dalam bahasa Italy  dikenali sebagai  Torre pendente...semua gambar nie bukan di copy paste dari mana-mana sumber tau...ORIGINAL taken/shoot  by me.....














 laluan dari pintu masuk ke tower...deretan kedai cenderahati...peniaga ramai orang bangladesh...yang boleh cakap melayu pun ada...




sejarah tahun pembinaan...






waktu nie masih awal pagi..tak dak manusia lagi yg dok memanjat tower nie sampai puncak...kalau waktu petang boleh tgk ramai pelancong atas menara...






sengetkan...sebenarnya gambar sorang mamat kat tower tu adalah aku...tapi jauh sangat si penangkap gambar nie shoot...yg nie aku minta tolong "pak polisi" tolong shoot gambar.....takut nak minta dia shoot lain...bebai nanti, naya aku...

Sunday, 4 March 2012

senario cuaca dalam satu hari di PISA,Italy

aslmkom....

dah sebulan lebih aku kt sini....aku beruntung sebab akan dapat merasa pertukaran cuaca dari winter ke spring...sekarang dalam fasa pertukaran musim...sejuk dah semakin berkurangan..suhu sini averange dalam 14 ke 18 degree waktu siang....


 picture nie aku shoot waktu pagi 1 hb mac 2012  jam 8.15 pagi...on the way ke tempat kerja...
berkabus.....jarak penglihatan terhad...suhu waktu nie dalam 8 degree...





matahari dah naik..tapi di selebungi oleh kabus...


 dan yang nie suasana  awan diwaktu petang...hari yang sama...seawal jam 3 petang,bulan dah kelihatan...


futsal artis malaysia vs artis brunei..from you tube...

aslamkom...

macam-macam gelagat ada dalam video you tube nie...futsal artis malaysia vs artis brunei part 1..
artis-artis nie bukan main sangat pun cuma sekadar nak berhibur...apa-apa pun memang terhibur la bila tgk video tu...credit to tukang upload latipahmad (aku dah ketinggalan zaman...video tu di upload thn 2010...).....choww

ultra book la pulak...

aslmkom...

aku dok tengah  tercari-cari tablet yang baru sebagai pengganti tablet aku yang tiba-tiba buat mogok tak nak berfungsi...tablet lama aku dah banyak kot bekerja untuk aku dan macam-macam aku isi dalam kantung simpanan dia...dalam tengah-tengah mencari yg bersesuaian...aku terbaca entry bro Ben tentang ultra book...(meh terjah sini)..

wow...ultrabook..kau memang menarik...tertarik dan dabommmm...
ringan...slim...processor pun terbaikkk

ok...aku nak survey dan compare harga kat Italy ngan Malaysia....chowwwww...

rindu kat family....

aslmkom...
hari nie dah masuk hari yang ke 49 aku stay kt pisa Italy...ada lagi 45 hari lagi aku  perlu teruskan perjuangan menuntut ilmu kat negara orang nie...tiap-tiap hari  rutin hidup berputar dalam cerita yang sama...bangun seawal 5 pagi...selesai sujud dan ber"cakap" dengan MAHA PENCIPTA,bermula lah pendakian mencari sedikit ilmu untuk dibekalkan dalam diri...

"Mr Countdown"...gelaran yg aku perolehi dari segelintir rakan sekerja disini...kenapa?...sebab tiap-tiap hari aku akan mengadap berkali-kali calender yg melekat kaku di dinding...membuat kira-kira sudah berapa hari disini..dan berapa lama lagi aku akan terbang balik ke Tanah Tumpahnya Darahku ....

Terasa perjalanan disini terlalu panjang....rindu kepada isteri dan anak-anak sentiasa bermain dalam perasaan...aku tak pernah tinggalkan family sebegini lama,walaupun aku pernah ke singapore untuk berkursus untuk jangka masa yang sama tapi...ye la kan singapore tu sekangkang kera ja ngan malaysia...boleh ulang alik sabtu ahad dari singapore ke penang..

Rindu dalam diri nie buat sementara waktu nie terpaksa dipendamkan...biarlah aku terus sentiasa mengira hari demi hari dan biarlah diari aku dipenuhi dengan luahan dan rintihan ...dan dengan luahan dan rintihan dalam sekeping kertas dapat melegakan perasaan rindu yg berkocakan dalam hati dan ingatan......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...